29.NOV 2007
Prvo izdanje Muzičkog centra Crne Gore - CD

Prvo izdanje Muzičkog centra Crne Gore - CD "Tollite portas" (Otvorite vrata), na kojem se nalaze gregorijanski napjevi koji važe za najstarije muzičke zapise nađene na crnogorskom tlu, promovisan je sinoć u Muzičkom studiju RTCG, gdje će do renoviranja zavrsetka zgrade bivšeg Doma Vojske raditi Crnogorski simfonijski orkestar.

 

CD su predstavili muzikolozi dr Sonja Marinković i Vesna Ivanović, kao i producent projekta i direktor Muzičkog centra Crne Gore Žarko Mirković, ističući da je ovo dragocjeno izdanje danas pred nama zahvaljujući  dugogodišnjem istraživanju muzikologa Manje Radulović Vulić. Ona je originale ovih zapisa pronašla u Nacionalnoj biblioteci u Sankt-Peterburgu, a u savremeno notno pismo transkribovao ih je kanadski ekspert za srednjovjekovnu muziku dr Robert Djug.

“Ovo je veoma dragocjen projekat ozvučavanja muzičke baštine i nema puno kultura koje bi se mogle pohvaliti nečim sličnim. A svi koji se bave muzikom dobro znaju da njihovo ozvučavanje nije ni malo jednostavno”- kazala je dr Sonja Marinković. Vesna Ivanovic je istakla da ovi napjevi nemaju samo muzikološku, već širu kulturološku vrijednost, kao i ovako započeta izdavačka djelatnost Muzičkog centra Crne Gore.

- Ovim CD-om Muzički centar je  započeo sa svojom izdavačkom djelatnošću koja treba da bude njegov važan segment, - kazao je Žarko Mirković.

 

 


< NazaD na aktuelnosti