29.MAJ 2009
Koncert CSO u Italiji

Crnogorski simfonijski orkestar pod voðstvom šefa-dirigenta Alekseja Šatskog ostvario je svoje novo gostovanje u inostranstvu, i to u Italiji, nastupajuæi dvije noæi, 28. i 29. maja, u Izoli dela Skala i u Teatru Ðuzepe Verdi u Lonigu nadomak Verone. Ovo je drugi nastup u inostranstvu, nakon izvoðenja prve nacionalne opere 'Balkanska carica' na festivalu 'Sarajevska zima' i još jedan je od izazova ovom mladom ansamblu koji pridaje veliki znaèaj promociji crnogorske nacionalne kulture.

 

Nastup u Italiji uslijedio je nakon poziva od strane Ðulijana Bertoca, šefa-dirigenta Simfonijskog orkestra Verone. Naš nacionalni simfonijski ansambl izveo je program sa djelima Feliksa Mendelsona (èiji se jubilej – dva vijeka od rodjenja – ove godine proslavlja širom svijeta): uvertiru 'Hebridi', Koncert za violinu i orkestar u e-mollu i 'Italijansku simfoniju'. Kao solista u violinskom koncertu nastupio je Andrej Kurti, violinista i pedagog sa Univerziteta u Luizijani, koji u SAD ostvaruje veoma zapaženu karijeru. Ovo je prva saradnja Crnogorskog simfonijskog orkestra i poznatog umjetnika koji je višestruko vezan za Crnu Goru.

Crnogorski simfonijski orkestar, pred kojim stoji još mnogo ovakvih nastupa, svojim dosadašnjim djelovanjem i izvoðaèkim dometima potvrðuje punu posveæenost dostizanju visokih profesionalnih standarda.

 

 

 

 


< NazaD na aktuelnosti