16.DEC 2010
Najave koncerata Muzičkog Centra

U susret najvećem hrišćanskom prazniku, Crnogorsko narodno pozorište i Muzički centar Crne Gore organizuju tradicionalne Božićne koncerte. Prvi koncert biće održan u četvrtak, 23. decembra sa početkom u 20h na Velikoj sceni Crngorskog narodnog pozorišta, a na njemu će nastupiti ansambl  Crnogorski gudači

Pod upravom maestra Grigorija Kraska, na koncertu će biti izvedena djela kompozitora: Arkanđela Korelija,Božićni koncert Op.6; Volfganga A. Mocarta, Koncert za violinu i gudače u B-duru; Riharda Štrausa,/Metamorfoze i Edvarda Griga ,Lirski komadi: Dvije Nordijske melodije Op. 63.

Solističku dionicu u Koncertu za violinu i gudače će tumačiti Irina Krasko, član Crnogorskog simfonijskog orkestra.

Posebnu zanimljivost ovog koncerta predstavljaće izvođenje Štrausove kompozicije, djela koje je pisano za 24 solistički tretirana instrumenta, i koje se smatra jednim od najsloženijih djela pisanih za gudački ansambl.

Narednog dana, 24. decembra, takođe sa početkom u 20h, koncert će biti realizovan u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

Drugi Božićni koncert biće održan u utorak, 4. januara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20h, kada će nastupiti Hor Sofijske filharmonije, Obretenov, iz Bugarske, koji predvodi Ljuba Peševa. Brojne turneje širom svijeta, obimna diskografija i učešće u najvećim operskim spektaklima donijela su ovom horu reputaciju jednog od najboljih profesionalnih horova u Evropi.

Tradicionalne Božićne koncerte Muzički centar Crne Gore i Crnogorsko narodno pozorište ove godine organizuju sa posebnim osjećanjem prema stanovništvu velikog dijela Crne Gore koje je ugroženo poplavama tako da će sav prihod sa Božićnih koncerata biti namijenjen kao  pomoć stanovništvu  sa poplavljenih područja.


< NazaD na aktuelnosti