04.MAJ 2012
Koncert Marte Šebešćen

U utorak, 8. maja sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti  etno diva iz Mađarske, Marta Šebešćen, jedno od najpoznatijih imena ovog žanra. Kao  jedan od UNESCO-vih umjetnika za mir, Marta Šebešćen je doprinijela zbližavanju kultura zemalja  Južne i Centralne Evrope. Poznata umjetnica koja za sobom ima stotine nastupa širom svijeta i desetine CD-a, između ostalog otpjevala je jednu od naslovnih numera - Szerelem, szerelem u filmu Engleski pacijent,  koji je dobio devet Oskara, uključujući i Oskara za muziku i učestvovala na albumu  grupe Deep Forest, koji je osvojio Gremi.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, između ostalih: Počasni građanin Prve opštine Budimpešte (2004), Italijanska nagrada za međunarodni uspijeh – Premio (2004), Krst časti Republike Mađarske (2005 ),   Viteški krst Republike Italije (2005) i dr.

Na koncertu u CNP-u Marta Šebešćen će nastupiti sa: Judit Andrejski (orgulje i čembalo), Pal Havarseti (kontrabas i tradicionalni mađarski instrumenti) i mađarskim ansamblom  Sebo koji čine: Ferenc Sebo, Bela Halmos i Šandor Timar. Na repertoaru će biti tradicionalna  mađarska muzika kao i folklona muzika srednje Evrope. 

vise informacija


< NazaD na aktuelnosti